Frågor och Svar

Här är de vanligaste frågorna och svaren uppdelat efter ämne.

Anmälningar och betalningar, återbetalningar, mm.

Hej!
Jag undrar, innan jag gör insättningen, om det är möjligt att efter betalning återfå insatt belopp om det visar sig att jag inte kan delta?
/Michael

Svar:
Vi har tagit bort möjligheten till återbetalning. Känner du dig osäker pga en gammal skada eller liknande  rekommenderar vi att du tittar närmare på en "Startklar" försäkring för ca 150:- vilket du kan läsa mer om här www.startklar.nu
// Tävlingsledningen

Upp

Hej
Jag kommer inte att kunna vara med, kan någon annan ta min plats i mitt namn?
/Bruno

Svar:
Fram till den 1:a Maj går det att byta bort sin plats men Fotrally IK tar ut en avgift om 350:- för att hantera detta. Bytet meddelas oss med komplett info om den nya deltagaren.
// Tävlingsledningen

Upp

Hej.
Vi är sju stycken kollegor som gärna vill ställa upp i er tävling. Kan man göra en gemensam anmälning eller måste alla anmäla sig själva, och kan ni fakturera avgiften till företaget?
/Jonas

Svar:
Du kan anmäla flera stycken på en gång, och vi kan fakturera avgiften till en och samma adress. Men alla deltagare måste lämna ett kort på sig själva och helst också skriva en personlig kommentar.
// Tävlingsledningen

Upp

Supportregler

Hej
Är det tillåtet att överlåta utrustning/mat till en annan deltagare om man bryter tävlingen?
/Mikael

Svar:
Ja, men det måste ske på en supportsträcka. Det är inte tillåtet att ta emot något av en annan deltagare på andra ställen än supportsträckorna.
// Tävlingsledningen

Upp

Hej
Är det tillåtet att dela väska (kylväska) med en annan deltagare?
/Mikael

Svar:
Ja, det är tillåtet förutsatt att ni delar innehållet under i en supporzon.
// Tävlingsledningen

Upp

Hej
Räknas det som otillåtet samarbete om jag ger min dotter en chokladkaka?
/Silvio

Svar:
Det är inte ok att ta emot hjälp av någon annan på andra platser än supportzonerna. Vi kan inte ha en tävlande som tar med sig bärhjälp i form av ”packåsnor” som har som enda uppgift att bära den tävlandes utrustning, kläder, mat osv. Därför måste det räknas som otillåtet att ta emot mat (chokladkaka) av någon annan.
Och med det sagt vill jag säga att det inte kommer att finnas någon som protesterar om två personer delar en chokladkaka mellan sig. Det är inte därför regeln har kommit till. Men det är smart att du frågar, då finns det ingen risk att bli diskad pga en oklarhet.
// Tävlingsledningen

Upp

Hej
Jag har en fråga, detta står i reglerna: ”…Ingen annan support får tas emot under tävlingen…”
Betyder det att jag t.ex. inte får ta emot en glass/mat av någon åskådare under tävlingens gång? Eller att jag får men bara vid supportplatserna?
/David

Svar:
På supportzonerna får du ta emot vad som helst av vem som helst, även av åskådare. Annars inte.
Ett undantag är när personer hör av sig till tävlingsledningen (via chatten ex) och frågar om tillstånd. Vi säger vanligtvis ok om den som vill dela ut något gör det till alla och inte bara till en tävlande.
// Tävlingsledningen

Upp

Vatten o energidryck

Hej
Hur får man vätska/vatten efter vägen? Har man med egen flaska som man kan fylla på/få påfylld eller hur fungerar det?
/Gunnar

Svar:
Under tävling kommer det finnas vattenstationer uppsatta ungefär en gång i timmen, ibland lite oftare, ibland mer sällan lite beroende på hur varmt det är ute. Självklar kan du använda en egen flaska om du vill och då är en med stor öppning att föredra.
// Tävlingsledningen

Upp

Hej
Vilken sportdryck tänker ni använda?
/Silvio

Svar:
Vi har gjort vår egen sportdryck förr om åren men har gått över till mainstream sportdryck som finns att köpa på stora sportaffärer. 2018 använd vi t.ex Maxim sportdryck från XXL.  
// Tävlingsledningen

Upp

Hej
Efter ca tolv timmar, kommer sportdrycken liksom vattnet att finnas under hela tävlingen eller bara var 6:e timme?
/Mikael

Svar:
Vatten kommer att finnas hela tiden vid vattenstationerna som vi passerar ca en gång i timmen.Sportdryck ställs fram efter ca 12 timmar.
// Tävlingsledningen

Upp

Toalettregler

Hej
Toalettbesöken, är det 24 min per rullande 24 timmarsperiod eller får man 24 nya minuter efter 24 timmar?
/Mikael

Svar:
Det fungerar så att när du tar ut toalettid startar en 24-timmars klocka. När den har räknat ned till noll får du tillbaka din toalettid.
I praktiken går det till så här. Du startar med 24 minuter. Fredag kl 22.31 bestämmer du dig för att gå på toaletten. Du är där i 7 minuter vilket gör att du får 24 – 7 = 17 minuter kvar. På lörag klockan 22.31 har din 24-timmars klocka räknat ned till noll och du får då tillbaka dina 7 minuter. Nu har du 17 + 7 = 24 minuter igen.
Det har alltså inget att göra med vilken tid på dygnet det är, och du kan aldrig ”spara” tid för att få ihop mer än 24 minuter. Endast deltagare som går över 1 dygn kan alltså få tillbaka använd toatid.
// Tävlingsledningen

Upp

Utrustning, egen och gemensam

Hej
Finns det möjlighet att ladda mobiltelefonen i följebilen via cigg-uttaget?
/Mikael

Svar:
Det funkar inte. Ni är så många och vi har så få uttag. Ta med extra batterier istället. Om du under tävlingen skulle behöva ringa och ditt batteri är slut så får du säkert låna någons mobil för ett kort samtal.
// Tävlingsledningen

Upp

Hej
Är kinesiotape tillåten?
/Silvio

Svar:
Ja!
// Tävlingsledningen

Upp

Hej
Vad är lämpligast att gå i? Löparskor, vandringskängor?
/Per

Svar:
Du får nog olika svar beroende på vem du frågar men prova att ställa frågan på Facebook forumet "Vi som går Fotrally". Där finns många svar på liknande frågor.
// Tävlingsledningen

Upp

Dopningskontroller och otillåtna preparat

Hej
Jag har provat att läsa WADAs lista men den är en aning överväldigande. Om jag tolkar den rätt är koffein/kaffein tillåtet liksom alkohol (en liten whiskyhutt i natten kan fälla avgörandet). Hur är det med typ Ipren/Alvedon?
/Andreas

Svar:
Värktabletter är ok.
// Tävlingsledningen

Upp

Vill du hjälpa till?

Det är fantastiskt att uppleva en gryning på en öde landsväg i sommarfärger.
Varför inte hänga med nästa sommar som funktionär?

Läs mer om att bli funktionär

Mästarens tips

  • Om du bestämt dig för att gå långt, börja träna i tid. Få in så mycket vardagsmotion som möjligt och lägg till några långa pass under våren. Ett långpass kan vara att först jobba 8h och sedan gå över kvällen och natten och sedan in på jobbet igen på morgonen och jobba i 8h med fokus i behåll.
  • Ha koll på din utrustning så att du får med dig det du behöver ut på nästa sträcka. Planera när då fortfarande är pigg. Om natten är kall kan det vara skönt att förstärka klädseln.
  • Acceptera att du gör missar, de går ofta att justera i nästa supportzon.
  • Ät ordentligt! Energi gör dig piggare och du orkar gå längre. För mig funkar inte nötter, energikakor och godis utan jag äter frukost, lunch och middag. Hitta det som funkar för dig.
  • Skydda dig från sol och värme. Tänk på vätske-, mineral- och saltbalans så att du slipper illamående och huvudvärk.
  • Svackor uppstår men det går att komma tillbaka.
  • Lägg inte fokus på blåsor eller på annat som begränsar. Punktera när du kan, stampa sönder när det går.
  • Umgås med andra, njut av stunden och att fortfarande vara kvar i tävlingen.

// Anders Jungefors - vinnare 2022, 2023 och 2024

Fler tips från mästarna >

Fotrally IK

All rights reserved ©

Website made by

CJ & HJ

Följ oss i sociala medier

  • Facebook