Tips från Anders Jungefors - Vinnare 2022, 2023 och 2024

Anders Jungefors, vinnare 2022, 2023, 2024
Anders Jungefors, vinnare 2022, 2023 och 2024, Foto: Okänd, fått från FB

  • Om du bestämt dig för att gå långt, börja träna i tid. Få in så mycket vardagsmotion som möjligt och lägg till några långa pass under våren. Ett långpass kan vara att först jobba 8h och sedan gå över kvällen och natten och sedan in på jobbet igen på morgonen och jobba i 8h med fokus i behåll.
  • Ha koll på din utrustning så att du får med dig det du behöver ut på nästa sträcka. Planera när då fortfarande är pigg. Om natten är kall kan det vara skönt att förstärka klädseln.
  • Acceptera att du gör missar, de går ofta att justera i nästa supportzon.
  • Ät ordentligt! Energi gör dig piggare och du orkar gå längre. För mig funkar inte nötter, energikakor och godis utan jag äter frukost, lunch och middag. Hitta det som funkar för dig.
  • Skydda dig från sol och värme. Tänk på vätske-, mineral- och saltbalans så att du slipper illamående och huvudvärk.
  • Svackor uppstår men det går att komma tillbaka.
  • Lägg inte fokus på blåsor eller på annat som begränsar. Punktera när du kan, stampa sönder när det går.
  • Umgås med andra, njut av stunden och att fortfarande vara kvar i tävlingen.

Tips från Agne Truss - Vinnare 2019 och även hon rekordhållare på 87:48 från 2018

Agne Truss, vinnare 2019
Agne Truss, vinnare 2019. Foto: Okänd

  • Våga ställa frågor till de andra som har redan tävlat tidigare, både de som har gått länge och de som har gått bara några timmar.
  • Facebook gruppen är bästa stället för information, man får alltid massor med bra tips, allt från mat till intim rakning.

Tips från Richard Andersson - Vinnare 2017 och 2018 och rekordhållare på 87:48

Vinnare av Fotrally 2017, Richard Andersson
Vinnare av Fotrally 2017 och 2018, Richard Andersson. Foto: Okänd

  1. Förbered dig på tempoväxling. Var medveten om att 12 min/km gäller som snitt-tempo, inte max-tempo. Har det gått för sakta eller blivit stopp så ska den förlorade tiden plockas in genom tempoökning. Den främre tempo-hållaren väntar ALDRIG in den bakre. Det är den bakre som ska täppa till luckan framåt.
  2. Om du inte har support, organisera din packning noga. Du har cirka 1,5 minuter på dig att hitta väskan och plocka på dig de saker du vill ha.
  3. Om du är löpare och inte gått långt tidigare: fötterna gör ont på nya ställen. Främre trampdynan klagar många löpare på efter 10-12 timmar.
  4. Hitta din personliga mat-strategi. Det som är jättegott i början kanske inte funkar alls när du är trött och utmattad.
  5. Hitta din personliga sko-strategi. Det som är skönt i början kanske inte funkar alls när fötterna är svullna och ömma.

// Richard Andersson

Tips från Fredrik Forsström - Vinnare 2015 och gammal rekordhållare på 87:45

Vinnare av Fotrally 2015, Fredrik Forsström
Vinnare av Fotrally 2015, Fredrik Forsström. Foto: Kenneth LE

Den som går för att få en topplacering och den som bara går för skojs skull behöver så klart olika tips. De flesta som går gör det för skojs skull och därför är mina tips riktade till dom som kanske tvingas bryta onödigt tidigt, och kanske med onödigt lidande som konsekvens.

  • Fuska inte med fötterna. Du ska direkt om det behövs, knyta lösa skor, byta blöta strumpor, plåstra om blåsor och tömma grus ur skorna. Fila och smörj in fötterna varje natt några nätter innan så det är riktigt mjuka. Smörj in under rallyt och använd gärna damasker.
  • Ha extra skor i supportväskan. De fyller flera funktioner: de är ett torrt byte, de ger möjlighet till variation i steg och slitage på foten (ju mer olika skor desto bättre), och de kan gärna var någon storlek för stora så att de passar svullna fötter.
  • Testa din utrustning innan. Du ska veta vilka skor du kan gå minst 6 timmar i, vad som funkar om det regnar eller om det är kallt, och vad du ska bära dina saker i och vad som är lämpligt att äta. Du behöver inte gå jättemycket, men om du gått 10-12 timmar en regnig natt innan har du testat bra.
  • Förbered dig på olika scenarion. Väder, skador, och inte minst mentala krascher. Ha en handlingsplan för hur du hanterar var och ett av dom. Vad måste lösas direkt (bär med dig) och vad kan antagligen vänta till supportsträckan?
  • Ta hjälp vid problem. Fråga dom med gul eller rosa nummerlapp hur du ska hantera olika problem eller ha någon du kan ringa när som helst på dygnet. Det behöver nödvändigtvis inte vara en supportperson som är närvarande på rallyt, men det ska vara någon som kan hjälpa dig och som känner till din handlingsplan vid olika kriser och kan checka av hur det står till. Du kommer sannolikt inte ha en susning själv om vad du tidigare sagt att du ska göra om ditt eller datt inträffar.

// Fredrik Forsström

Tips från Silvio Cannavá - Vinnare 2013 och 2014

Vinnare av Fotrally 2013 och 2014, Silvio Cannavá
Vinnare av Fotrally 2013 och 2014, Silvio Cannavá. Foto: Daniel Vesterhav

  • Ta hand om dina fötter!! Före-under-efter loppet. Korta naglar, smörj fötterna, ta med vaselin eller liknande. Byt strumpor några ggr under loppet, gå i tunna strumpor samt i lite för stora skor.
  • Ät och drick ngt var 20:e minut.
  • Man bli bra på det man tränar på... Alltså GÅTRÄNA mkt.
  • Ha en klar målsättning innan Fotrallyt börjar.
  • Kom utvilad till start.

// Silvio Cannavá

Fotrally IK

All rights reserved ©

Website made by

CJ & HJ

Följ oss i sociala medier

  • Facebook